Menu

Как правилно да шпаклавате стени предии да залепите тапети?


 

Как правилно да шпаклавате стени предии да залепите тапети?

В тази статия ще разгледаме каква е последователността при шпакловане на стените преди да се нанесат тапети върху шпакловката. При такъв тип шпакловка не се изисква силно изравняване на повърхността за залепване, но въпреки това все пак ще трябва да се направи както трябва и да се положи нужният слой шпакловка. В същото време процесът е много по-опростен и изисква по-малко умения. И така, инструкции как да шпакловате стените преди да се нанасят тапети:

-          Подготвяме стената и нанасяме грунд.

-          Чакаме пълно изсъхване. В този случай е необходимо отделно да се затворят големи пукнатини и дупки.

-          Нанасяме слой довършителна замазка.

-          Изчаква се да изсъхне и се шлайфа.

Пристъпваме към нанасяне на друг слой, отново изчакваме да изсъхне.

Ако ще лепите дебели тапети, не можете да използвате тънкослойна довършителна замазка, но в случай на тънки все пак е необходимо.

1.1. Стартова шпакловка

Началната (или основната) шпакловка се използва за изравняване на значителни повърхностни дефекти. Характеристиките му са голям размер на частиците (грубо смилане), устойчивост на напукване, възможност за нанасяне в дебел слой (до 12-15 mm). Това е евтина суха смес, обикновено на циментова основа (напр. Prospectors Basic Grey, 20 kg с дебелина на слоя до 8 mm ) с дълъг период на пълно изсъхване (обикновено 24 часа).

Използвайки правилата за използване, можете да го използвате, за да коригирате грубите недостатъци в мазилката. Основният слой не е идеален и не е подходящ за по-нататъшно боядисване, тъй като, първо, е сив на цвят (тъй като основата на сместа е цимент), и второ, е твърде груб. Следователно, след пълно изсъхване, върху началния слой се нанася слой завършваща шпакловка.

 

1.2. Довършителна шпакловка

Финишната замазка има финозърнеста структура, което позволява нанасянето й в ултра тънък слой. Не е позволено да се нанася такава шпакловка на дебели слоеве - максималната дебелина на слоя е 3-4 мм. С този материал се работи лесно, благодарение на добрата му пластичност и мекота.

            Довършителната замазка за боядисване може да бъде готова полимерна (например Prospectors Superfinishing Paste, 15 кг с дебелина на нанасяне от 0 до 2 мм), сух цимент ( Weber. Vetonit VH, 20 кг с дебелина на слоя от 1 до 3 мм) или сух полимер ( Knauf Polymer Finish, 20 кг с дебелина на слоя от 0,2 до 4 мм).

1.3. Универсална замазка

Използването на два вида шпакловка може да бъде трудна задача за начинаещ майстор: трябва да изберете подходящите съвпадащи материали, правилно да изчислите необходимото количество, да отделите време за сушене на всеки от слоевете два пъти, както и финансови разходи.

За да се опрости задачата, се използват универсални шпакловки, които имат средно смилане и включват най-добрите свойства на началните и довършителни смеси. С тяхна помощ е лесно да направите повърхността за боядисване гладка (въпреки че трябва да шлайфате повече), а при необходимост може да се нанесе слой до 1 см.

Универсалната замазка е подходяща и за двата вида работа, но по-често се използва за затваряне на фуги на листови материали (GKL, GVL, PGP, ПДЧ и други) или за запечатване на пукнатини и дупки.

Гипсовите състави са универсални (например Knauf Fugen, 25 kg с дебелина на слоя от 1 до 5 mm) и полимерни ( Prospectors PolyArt super white, 20 kg с дебелина на слоя от 0,2 до 5 mm).

Източник: https://remontibg.eu/



За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии

Етикети