Menu

Травертин - характеристики и спецификация



Преди да Ви представим статията, касаеща травертин, искаме да знаете, че можете да направите поръчка на травентин, както и на всякакво обзавеждане за баня от  онлайн магазин Ramois.com...

И така, подова настилка от травертин - чудесно решение, ако искате красив, многофункционален, лесен за почистване, но и здрав под.

Травертинът проследява своята история от древни времена – започва да се използва в архитектурата в древен Рим. Красивият, добре обработваем естествен камък е бил широко използван за изграждане и декорация на мостове и акведукти, изграждане на дворци и църкви, изграждане на къщи и терми. С течение на времето травертинът не само не е остарял, но се е превърнал в много популярен довършителен материал.

Как се образува травертин?


Камъкът се добива от места, където на повърхността избиват наситени с въглероден диоксид подземни води, богати на варовик. На изхода въглеродният диоксид влиза в химическа реакция с въздуха и калциевия бикарбонат в почвата. В резултат на това взаимодействие се образува калциев карбонат. Веществото не се разтваря във вода и се утаява, което с времето се сгъстява, създавайки минерални отлагания - варовития туфа. Това е травертин.

Какво влияе върху качеството на камъка?

В процеса на създаване депозитите се влияят от много фактори, като:

  • степента на концентрация на въглероден диоксид;
  • температура на водата и въздуха;
  • турбулентна сила на водния поток;
  • интензитет на слънчевата светлина и много други аспекти.

Всички тези фактори влияят върху качеството на материала. Например, най-твърдите камъни се получават в резервоари със застояли води. На места със силно течение се образуват сортове с по-порьозна структура и по-ниска плътност.

Травертин - характеристики и свойства


По своите характеристики той е преходен етап между варовик и мрамор. Първият етап вече е преодолян, като се е „покривал“ в продължение на няколко века, но все още не е достигнал до следващия етап. Неофициално дори се нарича "млад" или "незрял мрамор", но за разлика от благородния "брат", цената му е много по-достъпна.

Травертин - външен вид

Външно, естественият камък травертин е много подобен на варовик и на пръв поглед те дори могат да бъдат объркани. Визуално разграничаването на структурата на материалите помага. Ако варовикът се отличава с плътна структура, тогава травертинът се характеризира с порьозност. При рязане на повърхността на камъка се появява живописен релеф.

Травертин - свойства

Плътността зависи от интензивността на утаяване и налягането на горните слоеве върху долните слоеве. Порьозността се придава от включвания на частици от биологичен произход (черупки, клонки, останки от скелети на гръбначни животни и др.) и мехурчета въглероден диоксид, преминаващи през дебелината на слоевете. Оцветяването е свързано с плътността на материала и въздействието на различни примеси. В допълнение към калциевия карбонат, неговият състав включва всички видове включвания от минерален и органичен произход. Колкото по-голям е техният брой, толкова по-висока е плътността и съответно по-тъмен е цветът на камъка.

Травертин - цветове


Повечето от варовиковите туфи се характеризират със светли нюанси: кремаво, пясъчно, сиво, бежово и др. Характеризират се с ниска плътност и склонност към по-бързо износване. Тъмните травертини имат по-висока плътност, толкова много, че могат да издържат на по-голямо натоварване. По здравина те са почти сравними с мрамора. Има и сортове с богат цвят на жълто и червено, добивани в Иран. Този тон им се придава от примеси на определени пигменти.

Характеристики на формиране


Естественият травертин продължава да се променя след добив. Химическият процес не спира – при контакт с въздуха камъкът се втвърдява и уплътнява още повече. Цветът също се променя. Железните соли, присъстващи в състава, се окисляват, поради което цветът потъмнява, а светлите сортове придобиват пясъчен нюанс.

Къде се добива травертин?


Варовиков туф лежи на малка дълбочина на дъното на резервоари с източници на въглероден диоксид. Като правило те се намират в планински райони и пещери.

Някои от находищата по света се намират в: Йелоустоун, САЩ Памуккале, Турция Тиволи, Италия Бадаб-е Сурт, Иран. Русия е страна, която също е богата на травертин.

Травертин като довършителен материал


Естественият камък травертин е твърд материал с ниска плътност. Той е ковък и добре подлежащ на обработка. Минералът се реже доста лесно, което позволява да се реже на части с равномерни геометрични форми. Например, плочките се получават с идеално прави ръбове и могат да се полагат практически без шевове.

Травертин - Предимства

Травертинът е модерен довършителен материал, широко използван за декоративни цели. Лесно се обработва, но това не са всички предимства, които определят популярността му. Неугасимият и все по-разпалващ се интерес на дизайнерите се подхранва от следните предимства:

  • Естетика. Варовиковият туф е привлекателен със своята естествена красота, характеризира се с разнообразие от текстурни модели и широка палитра от естествени нюанси. Външно може да прилича на мрамор, гранит или дори да наподобява елитен вид дървесина, разязвена от дървеници. Друга интересна характеристика е изключителният комфорт. Интериорът с такова покритие изобщо не „притиска“, а напротив, създава впечатление за ширина и простор.
  • Екологичност. Минералът е абсолютно безопасен и няма ни най-малка примес от радиоактивни вещества. В тази връзка може да се използва без ограничения: във всякакви помещения и във всяко количество.
  • Огнеустойчивост. Не се влияе от високи температури и има висока топлопроводимост.
  • Устойчивост на замръзване и влага. Въпреки клетъчната структура, след обработка, камъкът не абсорбира вода. Свързано с това е устойчивост на ниски температури. Тъй като влагата не прониква вътре, съответно няма какво да замръзне и ледът не се образува, унищожавайки отвътре.
  • Универсалност. Минералът може да се използва както за външна и вътрешна декорация, така и за ландшафтен дизайн.
  • Цена. Като правило цената е доста изгодна, което прави материала достъпен за широк кръг купувачи. Дори и за най-скъпите сортове цената може да се счита за невисока в сравнение с мрамор, или друг тип продукти от този клас.

Къде най-често се изполва травертин?



Красивият и лесен за обработка естествен травертин заслужено се радва на широка популярност. Вярваме, че се уверихте в това, четейки публикацията. Обхватът на неговото приложение е практически неограничен.

Използва се за:

  • подове за баня;
  • довършителни работи на фасади и цокли;
  • облицовки на камини;
  • производство на плотове;
  • създаване на геометрично сложни продукти - балюстради, колони, корнизи и други декоративни елементи;
  • интериорен дизайн - стенни облицовки и подови настилки;
  • довършителни работи на бани;
  • стъпала за стълби;
  • оформяне на пътеки и тераси;
  • други.

Грижа за повърхности от естествен травертин

За да запазите оригиналната красота на травертиновото покритие възможно най-дълго, трябва да се грижите за него. Веднага след полагането се препоръчва повърхността да се третира със специално импрегниране, което затваря порите. По никакъв начин няма да повлияе на външния вид, но ще създаде защитен микрослой, който ще предотврати проникването на мръсотия и ще предпази от бързо протриване. Освен това се препоръчва:

Редовно избърсване. Прахът трябва периодично да се отстранява с влажна гъба или мека кърпа, напоена със специален агент за грижа за естествен камък.

Бързо отстраняване на течности. Травертиновите покрития са чувствителни към киселинни вещества. Ето защо при разливане на вино, оцет и други течности те трябва да бъдат отстранени възможно най-бързо и мястото на замърсяване да се измие с вода.

Въпреки внимателната грижа, с течение на времето все още се появяват драскотини и малки пукнатини. Проблемът се отстранява чрез шлайфане, но процедурата трябва да се извърши от квалифициран специалист, който знае как да работи с естествен камък.

Ако външният вид на травертиновата повърхност е загубил предишния си блясък, той може да бъде възстановен с помощта на специални препарати на восъчна основа.

Както можете да видите, препоръките за грижа са лесни за спазване и ако ги следвате, декоративните качества на покритието ще останат за дълго време.

Източник на статията: Topbg.org



Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии

Етикети