Menu

Тръбопроводи. Видове топлоизолация


 

Какво е тръбопровод?


Тръбопроводът е устройство, предназначено за транспортиране на течни, газообразни или насипни вещества. Основните видове тръбопроводи са показани на фигурата по-долу.


В зависимост от транспортираната среда се използват термините: водопровод, газопровод, паропровод, нефтопровод, въздухопровод, нефтопровод, киселинен тръбопровод,

кислородна тръба, тръба за газ, тръба за мляко и др.


Основните общи параметри на тръбопровода и фитингите са: номинален диаметър на отвора DN (Dy), mm, номинално налягане PN (py), MPa и работна температура tp, ° С на средата. Разграничете работното налягане pp, MPa и изпитвателното налягане pp, MPa.


Магистралните тръбопроводи са предназначени за транспортиране на носители на големи разстояния. Основният тръбопровод включва съоръжения за подготовка на транспортираната среда, линейната част, помпени или компресорни и газоразпределителни станции. Според работното налягане основните газопроводи са разделени на тръбопроводи с ниско налягане - pp <1,2 MPa, средно налягане - pp = 1,2 ... 2,5 MPa и високо налягане - pp> 2,5 MPa.

Градските (селищни) комунални тръбопроводи се използват за задоволяване на нуждите на градското население и малките индустриални предприятия. Газопроводите на градските газови съоръжения в зависимост от предназначението се разделят на транзитни, разпределителни и клонове. Транспортът на газ през градския газопровод е разрешен при pp <1,2 MPa съгласно действащите разпоредби. Градските газопроводи се считат за ниско налягане при pp <0,005 MPa, средно налягане при pp = 0,005 ... 0,3 MPa и високо налягане при pp> 0,3 MPa.

Технологични тръбопроводи се наричат ​​тръбопроводи на промишлени предприятия, по които се транспортират суровини, полуфабрикати и готови продукти, пара, вода, гориво, реактиви и други материали, които осигуряват изпълнението на технологичния процес и работата на оборудването, отпадъчни реагенти и газове, различни междинни продукти, получени или използвани в технологичния процес , производство на отпадъци. В зависимост от местоположението в промишлено съоръжение, технологичните тръбопроводи се подразделят на интрашоп, свързващи блокове и машини на технологичните блокове на цеха и междуцех, свързващи технологичните блокове на различни цехове. Тръбопроводите Intrashop се наричат ​​тръбопроводи, ако са инсталирани директно в отделни устройства, помпи, компресори и др. И ги свържат.


Процесните тръбопроводи са разделени на пет категории в зависимост от естеството на транспортираната среда, работното налягане и работната температура. Категорията на тръбопровода се определя от проекта.


Процесните тръбопроводи се считат за студени, ако работят в среда с работна температура tp <50 ° C, и горещи, ако температурата на работната среда е tp> 50 ° C.

В зависимост от номиналното налягане на средата, тръбопроводите се разделят на вакуум, работещи при абсолютно налягане на средата под 0,1 MPa (abs), ниско налягане, работещи при средно налягане от 0,1 до 1,6 MPa или от 0 до 1,5 MPa ( g.), средно налягане, работещо при средно налягане от 1,5 до 10 MPa (g.). Тръбопроводите със свободен поток са тези, които работят без излишно налягане („гравитация“).


В зависимост от степента на агресивност на транспортираната среда тръбопроводите се разделят на три групи: с неагресивна и нискоагресивна среда (скорост на корозия по-малка от 0,1 mm / година), със средно агресивна среда (скорост на корозия 0,1 - 0,5 mm / година) и с силно агресивна. средна (скорост на корозия повече от 0,5 mm / година).

В зависимост от максималното работно налягане на газ, газопроводите и газовите инсталации са: ниско налягане (при pp <0,015 MPa и при 0,015 MPa <pp <0,1 MPa), средно налягане (при 0,1 MPa <pp <0,3 MPa) и висока (при 0,3 MPa <pp <0,6 MPa и при 0,6 MPa <pp <1,2 MPa).

В газовите съоръжения на заводите за черна металургия е разрешено да се полагат както междуцехови, така и вътрешноцехови газопроводи с работно налягане pp <0,6 MPa. В случай на производствена необходимост се допуска налягане pp = 1,2 MPa. За полагане на газопроводи с налягане над 1,2 MPa е необходимо разрешение от Gosgortekhnadzor.

Корабните тръбопроводи са предназначени за транспортиране на различни среди в условията на работа на корабните инсталации и агрегати. Те имат различни цели, дължини, експлоатационни параметри и експлоатационни условия.

Машинните тръбопроводи се използват за прехвърляне на средата от една част на машината в друга или от една единица в друга. Те включват: горивопроводи в дизелови и бензинови двигатели, нефтопроводи в металорежещи машини, самолети и др.

Проектирането, производството и инсталирането на технологични и градски тръбопроводи се извършват в съответствие с техническите регламенти и правила на Госгортехнадзор. Изключение правят тръбопроводи с ниски параметри на околната среда, например за пара при работно налягане до 0,2 МРа (абс); за вода с температури до 120 ° С; временно монтирани тръбопроводи за период до 1 година и някои други.

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии

Етикети